fbpx

Atópiás ekcéma

Általában csecsemőkorban kezdődő, nagyon gyakori ekcéma típus. Az atópiás ekcéma a kisgyerekek akár 20-30 százalékát is érintheti. Az “atopiás” szó egy bizonyos típusú allergiás hajlamra utal, az “ekcéma” pedig a bőrgyulladás egy formája

Az atópiás ekcéma jellemzői

Az ekcéma nem fertőz, nem lehet “elkapni” másoktól. Időnként viszont felülfertőződik baktériumokkal, ami tovább rontja az állapotot. A viszketés olyan mértékű is lehet, hogy megzavarja az éjszakai nyugalmat.

Csecsemőkorban az arcon, a végtagok feszítő felszínén jelentkezik, később inkább a térd- és könyökhajlat a jellemző előfordulási helye. A legtöbb gyerek iskoláskorra “kinövi”, de vannak, akik felnőttkorukban is küszködnek a száraz, viszkető bőrrel. Kivételesen az is előfordul, hogy felnőttkorban jelentkezik először.

Az atópiás ekcéma kezelése

Kezelésében központi szerepet játszanak a különböző gyulladáscsökkentő krémek. Legalább ennyire fontos azonban a megfelelő bőrápolás, mely jelentősen csökkentheti a szükséges gyógyszertartalmú (szteroid, immunmoduláns) krémek mennyiségét. A kezelés általános szempontairól itt olvashat.

Az atopiás ekcéma egyéb írásmódjai és elnevezései: Atopiás/atópiás ekcema/ekcéma/eczema/ekzema, AD (atopias dermatitis)