fbpx

Ekcéma kezelése

Itt az ekcémák (elsősorban az atópiás ekcéma) leggyakoribb kezelési lehetőségeiről olvashat

Gyulladáscsökkentő (gyógyszernek minősülő) krémek

Szteroid krémek

Jelenleg a leghatékonyabb gyulladáscsökkentő krémek szteroidot tartalmaznak. A szteroidok akár már néhány óra alatt mérséklik az ekcémás viszketést. Sajnos a szteroidok nem csak az immunrendszerre hatnak, így van néhány mellékhatásuk az immunrendszeren kívül is.  Így például fokozzák a szőrnövést,  a ráncképződést, a bőrt elvékonyítják, az ereket tágítják, pattanásokat hizlalhatnak. Leginkább az arcbőrön okoznak problémát, ezért arcon szinte alig alkalmazzuk őket. Szerencsére ma már a legtöbbször megoldható a kezelés más úton. Míg régebben gyakran előfordult a túlzott szteroid használat, az utóbbi években sokszor éppen az ellenkezője kezd jellemző lenni: a szteroidoktól való félelem miatt indokolt esetben sem merik sokan használni, vagy még inkább nem megfelelő adagban alkalmazzák – ami végső soron a tünetek elhúzódásához vezet.

A szteroid krémek vagy gyári csomagolásban kerülnek az ekcémás beteghez, vagy a gyógyszerész állít össze krémet az orvosi recept alapján. A receptes kevert (szakkifejezéssel “magisztrális”) készítmények vagy azért készülnek, hogy a szteroidot felhígítsák – így reménykedve a kevesebb mellékhatásban – vagy egyéb hatóanyagokat (pl baktérium ellenes szereket) kevernek hozzá – így egyszerűsítve a kezelést.

Immun-módosító szerek

Ezeket is nyugodtan tekinthetjük gyulladáscsökkentőknek, az elnevezésük azért különbözik, mert így próbálják hangsúlyozni, hogy ezek a szerek pontosabban céloznak az immunrendszerre. Ennek megfelelően kevesebb a mellékhatásuk. Sajnos a hatásuk kifejlődéséhez is több türelemre van szükség. Mellékhatásaik tehát elsősorban az immunrendszerre gyakorolt hatásból erednek. Például, ha vírus-fertőzés is van a bőrön (ami ekcémásoknál gyakoribb, mint a többi embernél), akkor a fertőzés terjedését gyorsítják.

A bőrön lévő mikrobákra ható szerek

Ha sok a baktérium a bőrön, az hátráltatja az ekcéma gyógyulását, sőt, a tünetek kiújulását okozhatja. Emiatt időnként szükség lehet olyan szerekre, amelyek a bőrön lévő mikróbák számát csökkentik. A helyi antibiotikumok hatásosak, de helyesebb nem-antibiotikum tartalmú krémekkel megoldani ezt a kérdést (ilyen hatóanyag például a klór-hexidin). Hasznos lehet a NaOCl (nátrium hipoklorit) fürdő is.

A bőr kiszáradását megelőző készítmények (krémek, szappanok/tusfürdők)

Az atópiás ekcéma kezelésének alapja a bőr kiszáradásának megelőzése és a visszazsírozása/hidratálása. Irritatív ekcéma esetén szintén fontos, hogy a bőr ne száradjon ki.

Minden ellenkező híreszteléssel szemben szappanokkal, tusfürdőkkel nem lehet meggyógyítani az ekcémát. Az természetesen igaz, hogy ha valaki olyan tusfürdőt használ, melynek illatanyagát a bőre nem bírja, akkor átváltva más – illatmentes – tusfürdőre, bőr javulhat. Ugyancsak hasznos, ha kímélő szappant/tusfürdőt használunk.

A bőrszárazságot kezelő krémek eredetük szerint kétfélék lehetnek: van, amelyeket patikában kevernek össze, és van, amelyek gyárban állítanak elő. A patikai készítmények sokszor olcsóbbak, ezt ellensúlyozza, hogy eltarthatóságuk rövid.

Bőrvédő készítmények

Különösen a kézen jelentkező irritatív ekcéma esetén jó hatásúak lehetnek az úgynevezett “folyékony kesztyű”-k. Ezek természetesen csak szimbolikus kesztyűk, valójában spay-k és krémek lehetnek, amelyek a bőr felszínén maradva védik azt.

Gyógyszerek (tabletták, kapszulák, stb.)

Az ekcéma kezelése folyamán belsőleg ritkán adunk gyógyszereket, de néha nélkülözhetetlenek lehetnek – főleg súlyos esetekben.

Egyrészt a gyulladáscsökkentők adhatók tablettában (szteroidok és egyéb, az immunrendszer működését befolyásoló szerek), másrészt nagyobb mennyiségű baktérium jelenléte esetén szükség lehet antibiotikumokra.

Fizikai kezelések

Sok ekcémás beteg számol be arról, hogy  tünetei nyaralás alatt jelentősen javulnak. Ebben egyaránt szerepe lehet a melegnek, a napfénynek, a sós víznek; annak, hogy a munkahelyi-otthoni környezetből kikerülve az ott lévő provokáló faktorok is messzire kerülnek; és annak is, hogy a munkahelyi vagy otthoni feszültségek kevésbé hatnak.

Súlyosabb esetben télen a napsugarakat lehet pótolni ultraibolya sugarakat kibocsátó lámpákkal. Sajnos a könnyen elérhető szolárium sugaraiból éppen a leghatékonyabb UV-B  tartomány hiányzik, így nem igazán ajánlhatók. A lényegesen nehezebben elérhető UV-B lámpák súlyosabb esetben sokat segíthetnek. Sajnos hetente többször is alkalmazni kell őket, ami kényelmetlen és a kezelést is drágítja.

Egyes gyógyvizek hatását felmérések is igazolják, de sajnos a gyógyfürdőzés jellege miatt elsősorban kúraszerű alkalmazása jön szóba ekcéma esetén.

Egyéb kezelések

Bélbaktériumokra ható szerek

Ilyenek a pre- és probiotikumok. A prebiotikumok általában emészthetetlen szénhidrátok, melyek kedvező hatással vannak a bélbaktériumok összetételére. Többféle étel is tekinthető prebiotikumnak (mint például az alma vagy a hagyma), de kaphatók patikában készen csomagolt rostok.

probiotikumok a szervezet számára kedvező baktériumokat tartalmaznak. Ezek is lehetnek ételek (joghurt, kefir, savanyított zöldségek), de kaphatók gyógyszertári készítmények formájában is. Legtöbbször Bifidobaktériumokat vagy Laktobacillusokat tartalmaznak fagyasztva-szárított formában.