fbpx

Sokan vannak, akik úgy tudják, hogy gyapjúra allergiások. Az is ismert, hogy az ekcémás bőr nem igazán szereti a gyapjúholmit. Ezzel kapcsolatban néha megkérdezik tőlem, hogy aki gyapjúra allergiás, használhat-e lanolin tartalmú krémet, hiszen az gyapjúzsírból készül. Mielőtt válaszolnék, bevezetésként néhány információ:

Amerikában egy felmérés során az emberek 30%-a gondolta magát allergiásnak gyapjúra. Valójában azonban ez a jelenség nagyon ritka – ha egyáltalán létezik. Az a tény ugyanis, hogy valakinek irritálja a bőrét a gyapjú, az nem jelenti egyúttal, hogy valódi allergia állna fenn. Megfigyelték például, hogy az irritáló hatás attól függ, hogy a gyapjú szálai milyen átmérőjűek, és megállapították, hogy akkor irritál a gyapjú, ha a szálak vastagabbak, mint 30 ezredmilliméter (hivatkozás). Tehát nem a kémiai összetételétől függ a jelenség; a gyapjú szálak egyszerűen szúrják a bőrt.

 

Ha elő is fordul ritkán valódi allergia, az nem biztos, hogy magától a gyapjú alapanyagától van, hiszen a gyapjúban sok minden lehet, így például festék, szennyeződés, vagy akár atkák is, amelyekre viszont valóban lehetséges allergia.

Ezen túl a gyapjúzsírral-lanolinnal való összefüggés több okból is kétséges. Az egyik ok mindjárt az, hogy a gyapjúzsírt alaposan kimossák a gyapjúból. Úgy, ahogy lenyírják a birkáról – zsírosan – nem is lehetne feldolgozni. A lanolin allergia kérdése sem egyszerű, ugyanis minél jobb minőségű -minél tisztább – a lanolin, annál kevésbé fordul elő allergia.(hivatkozás)

Összefoglalva tehát megállapíthatjuk, hogy a gyapjú allergia nagyon ritka – ha egyáltalán létezik. Ha létezik is, összefüggése a lanolin allergiával erősen kétséges, tehát aki úgy gondolja magáról, hogy gyapjúra “allergiás”, az nagy valószínűséggel nyugodtan használhatja a lanolinos testápolót. Természetesen egy 24 órás próbált megér: kis felületen (például fül mögött bekenve) az új krémet, meggyőződhetünk annak ártalmatlanságáról.

 Még egy megjegyzés: ha valaki nem tudja viselni a szokásos gyapjú holmikat (ami ekcéma esetén valóban igen gyakori), a merino gyapjú általában nem okoz gondot. Ennek a gyapjúfajtának ugyanis sokkal vékonyabbak a szálai. (hivatkozás)